Έλεγχος Ελαστικών Πριν Τις Χειμερινές Διακοπές

Έλεγχος Ελαστικών Πριν Τις Χειμερινές Διακοπές

Η περίοδος της Πρωτοχρονιάς, για πολλούς Έλληνες, αποτελεί περίοδο ταξιδιών, εξορμήσεων στην επαρχία και οδήγησης πολλών χιλιομέτρων. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι τα ελαστικά σας. Η χρήση του σωστού εξοπλισμού επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση ακόμη και σε δύσκολες περιοχές, όπως οι χιονισμένες. Οι οδηγοί θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα ελαστικά τους είναι σε καλή κατάσταση και προσφέρουν το κράτημα που απαιτεί η κάθε περίσταση.

ΠΙΕΣΗ: Τα χειμερινά ελαστικά χρειάζονται περισσότερο αέρα

Τα ελαστικά αυτοκινήτου χάνουν σιγά-σιγά αέρα και απαιτούν αναπλήρωση. Η πίεση των ελαστικών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή το χειμώνα. Ενώ οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναφέρουν κατάλληλη πίεση για τα ελαστικά, συνήθως, δεν προτείνουν υψηλότερη τιμή για τα χειμερινά ελαστικά, όπως θα έπρεπε.
Όπως εξηγεί ο Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Πελατών της Nokian Tyres, που ειδικεύεται στα χειμερινά ελαστικά: «Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταβάλλουν την πίεση των ελαστικών. Μια πτώση θερμοκρασίας 10 βαθμών θα μειώσει την πίεση των ελαστικών κατά περίπου. 0,1 bar. Για αυτόν τον λόγο, συνιστούμε να φουσκώνετε τα ελαστικά σας κατά 0,2 bar (20 kPa) πάνω από τη συνιστώμενη τιμή του οχήματος το χειμώνα».
Φυσικά, πρέπει να ελέγχετε την πίεση φουσκώματος σε κρύα ελαστικά, καθώς τα ελαστικά που έχουν ζεσταθεί κατά την οδήγηση θα έχουν πάντα υψηλότερες πιέσεις. Η σωστή πίεση φουσκώματος έχει μεγάλη επίδραση στον χειρισμό και τη φθορά των ελαστικών. Τα ξεφούσκωτα ελαστικά ενδέχεται να μην είναι ασφαλή, καθώς απαιτούν μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος και η απόκρισή τους δεν είναι το ίδιο άμεση. Και μην ξεχνάτε και τη ρεζέρβα, καθώς η πίεση φουσκώματος τείνει να πέφτει με την πάροδο του χρόνου.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Το βάθος πέλματος υποδεικνύει την κατάσταση των ελαστικών

Τα ελαστικά στον εμπρός άξονα φθείρονται με διαφορετικούς ρυθμούς από τα πίσω ελαστικά. Ωστόσο, μπορείτε να εξισορροπήσετε τη φθορά «ανταλλάσσοντας» τα ελαστικά μεταξύ των αξόνων. Συνήθως, αρκεί η αλλαγή των ελαστικών από εμπρός προς τα πίσω και αντίστροφα μία φορά ανά σεζόν. Αν δεν το κάνετε, πιθανότατα θα έχετε ανομοιόμορφα φθαρμένο σετ ελαστικών, με κάποια ελαστικά σε χειρότερη κατάσταση από τα άλλα. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τη διαφορά στο βάθος του πέλματος να υπερβαίνει τα 2 mm μεταξύ διαφορετικών αξόνων.

Ένα σετ ελαστικών που είναι σε καλή κατάσταση και ομοιόμορφα φθαρμένο θα παρέχει πάντα τον καλύτερο χειρισμό. Εάν το ένα ζευγάρι ελαστικών είναι πολύ πιο φθαρμένο από το άλλο, θα πρέπει να τοποθετήσετε τα καλύτερα στο πίσω μέρος για ασφάλεια. Σύμφωνα με τη Nokian, «η καλή πρόσφυση στους πίσω τροχούς θα βοηθήσει στην αποφυγή των πιο επικίνδυνων σεναρίων όπου το αυτοκίνητο χάνει την πρόσφυση και αρχίζει να ολισθαίνει».

Όταν φορτώνετε το αυτοκίνητό σας για ταξίδι

Όταν φορτώνετε το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να τοποθετείτε τα βαρύτερα φορτία στο κάτω μέρος και να δένετε ή να υποστηρίζετε τυχόν χαλαρά αντικείμενα, έτσι ώστε να μην «πετάγονται» κατά τη διάρκεια ενός απότομου φρεναρίσματος. Περισσότερη μάζα σημαίνει περισσότερη δύναμη. Επομένως, όταν οδηγείτε σε στροφές ή σε ολισθηρές επιφάνειες, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ένα γεμάτο όχημα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να σταματήσει από ένα άδειο.

Βεβαιωθείτε ότι το υγρό πλύσης του παρμπρίζ σας έχει αντιπαγωτικό και θυμηθείτε να έχετε μαζί σας ένα ανακλαστικό γιλέκο, φακό και ζεστά ρούχα σε περίπτωση που κολλήσετε στους δρόμους. Κλείστε αρκετό χρόνο, πάρτε σνακ μαζί σας, κάντε διαλείμματα κάθε τόσο και διατηρήστε το πνεύμα των γιορτών. Αυτά είναι τα καλύτερα εργαλεία για την κίνηση στο ταξίδι της Πρωτοχρονιάς!

Λίστα ελέγχου για τα χειμερινά σας ελαστικά:

  • Πίεση: Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών τακτικά και διατηρήστε πίεση ελαστικών κατά 0,2 bar υψηλότερα το χειμώνα.
  • Πέλμα: Εάν το βάθος του πέλματος των ελαστικών είναι κάτω από 4 χιλιοστά, είναι ώρα να τα αντικαταστήσετε.
  • Ανομοιόμορφη φθορά: «Περιστρέψτε» τα ελαστικά μεταξύ των αξόνων όταν η διαφορά στο βάθος του πέλματος από τον έναν άξονα στον άλλο είναι πάνω από 2 χιλιοστά.
  • Ηλικία ελαστικού: Αν τα ελαστικά είναι 10 ετών, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον. Η σύνθεση του καουτσούκ σκληραίνει, μειώνοντας επικίνδυνα την πρόσφυση.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Click to access the login or register cheese
Kalogritsas Ελαστικά Newsletter
...για νέα και αποκλειστικές προσφορές!

ΕΓΓΡΑΦΗ 
Θα σας ζητηθεί επιβεβαίωση σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ.
close-link
Είδατε κάτι που σας ενδιαφέρει; Ζητήστε μας προσφορά!

Ελαστικά με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Χωρίς ΚΑΜΙΑ δέσμευση...
Κάντε κλικ και συμπληρώστε τη φόρμα
Γιατί όχι; ΘΕΛΩ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!
close-link