Ελαστικά για όλες τις εποχές ή χειμερινά;

Ελαστικά για όλες τις εποχές ή χειμερινά;

Υπάρχει ένα ερώτημα που συχνά μας κάνετε όταν πρόκειται να αγοράσετε νέο σετ ελαστικών, την χειμερινή περίοδο: Έχει νόημα να βάλω «χειμερινά ελαστικά» ή να επιλέξω «ελαστικά όλων των εποχών»;

Σύγκριση χαρακτηριστικών: χειμερινά ελαστικά έναντι όλων των εποχών

Τα ελαστικά όλων των εποχών έχουν πιο σκληρή σύνθεση από τα χειμερινά ελαστικά. Και αυτό είναι που τα κάνει πιο ανθεκτικά και λιγότερο επιρρεπή στη φθορά από τα χειμερινά ελαστικά, εφόσον τα χρησιμοποιούμε υπό «χειμερινές συνθήκες». Η σκληρή σύσταση μειώνει επίσης τον θόρυβο κύλισης. Αλλά είναι πιο μαλακά από τα «καλοκαιρινά ελαστικά» για να αντέχουν καλύτερα τις ψυχρότερες συνθήκες. Τα θερινά θυσιάζουν την ανθεκτικότητα για καλύτερη πρόσφυση το καλοκαίρι. Σε χαμηλές θερμοκρασίες η σύστασή τους τα κάνει να σκληραίνουν πιο γρήγορα από αυτή των χειμερινών ελαστικών.

Έτσι, η οδήγηση με ελαστικά όλων των εποχών, σε ακραίες συνθήκες οδήγησης, σημαίνει ότι μειώνεται η απόδοση στο φρενάρισμα και στον χειρισμό. Όμως, αυτό συνεπάγεται ότι λειτουργούν καλά σε μέσες θερμοκρασίες και ελαφρύ χιόνι.

Σε αντίθεση με τα ελαστικά για όλες τις εποχές, τα χειμερινά ελαστικά αυτοκινήτων αντέχουν σε θερμοκρασίες κάτω από 7,0 °C. Παραμένουν ελαστικά, ακόμη και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη πλευρά, γίνονται ακόμη πιο μαλακά σε θερμοκρασίες πάνω από 7,0 °C. Έτσι, δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ζεστές συνθήκες. Τότε είναι που χάνουν τα οδηγικά χαρακτηριστικά που παρέχουν ασφάλεια.

Λόγω της μαλακής πυκνότητας της σύνθεσης, τα χειμερινά ελαστικά μπορούν να πιάσουν καλύτερα το χιόνι και τον πάγο. Αυτό τα κάνει να φαίνονται πιο θορυβώδη από τα ελαστικά όλων των εποχών ή τα καλοκαιρινά ελαστικά. Και φθείρονται πιο γρήγορα, ειδικά αν χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Όμως αν οδηγείτε σε με χιόνι και πάγο μπορείτε να βασιστείτε σε χειμερινά ελαστικά.

Η συμβουλή μας:

Σας συμβουλεύουμε να αλλάζετε σε χειμερινά ελαστικά όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από 7,0 °C. Σε ορισμένες ορεινές ή αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα, υφίστανται τέτοιες συνθήκες. Εάν αξίζει να επενδύσετε σε ένα επιπλέον σετ χειμερινών ελαστικών έχει να κάνει με την ασφάλειά σας και την αναγκαιότητα να μετακινηθείτε υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Ας δούμε αναλυτικά τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή ελαστικών.

Σύγκριση απόδοσης ελαστικών: ελαστικά όλων των εποχών έναντι χειμερινών ελαστικών

Καθώς τα ελαστικά όλων των εποχών λειτουργούν όλο το χρόνο, συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο, καλοκαιρινών και χειμερινών ελαστικών. Γι’ αυτό τα ελαστικά όλων των εποχών έχουν μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος από τα καλοκαιρινά ελαστικά σε στεγνό και βρεγμένο έδαφος. Ωστόσο, η απόσταση πέδησης είναι μικρότερη από αυτή ενός χειμερινού ελαστικού. Είναι το αντίστροφο για το χιόνι: Ενώ τα ελαστικά όλων των εποχών φρενάρουν καλά στο χιόνι, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τα χειμερινά ελαστικά.

Έτσι, γνωρίζουμε ότι τα χειμερινά ελαστικά έχουν καλή απόδοση στο χιόνι κατά το φρενάρισμα και το χειρισμό. Μπορείς όμως να χρησιμοποιείς χειμερινά ελαστικά όλο το χρόνο;

Σίγουρα όχι! Αυτό θα είχε νόημα σε μια περιοχή όπου κάνει πάντα κρύο με χιόνι και πάγο, όπως στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Να θυμάστε ότι τα χειμερινά ελαστικά χάνουν όλα τα οφέλη τους θερμότερους μήνες και γίνονται πολύ μαλακά για να ανταποκρίνονται καλά σε γρήγορους ελιγμούς σε στεγνό ή βρεγμένο έδαφος.

Ταξίδι εκτός Ελλάδος και Νομοθεσία για τα χειμερινά ελαστικά

Σε ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν θεσπιστεί νόμοι για τα χειμερινά ελαστικά και ορίζουν αν πρέπει να χρησιμοποιούνται χειμερινά ελαστικά σε συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε ανοίξει μία συζήτηση και στην Ελλάδα που δεν οδήγησε σε σχετική υποχρεωτικότητα.

Ωστόσο, πριν ταξιδέψτε οδικώς εκτός Ελλάδος, ελέγξτε αν υπάρχουν τοπικοί νόμοι και αν θα κινηθείτε σε αστικό ιστό ή εκτός. Οι συνθήκες στις πόλεις είναι ηπιότερες και πιο θερμές επομένως το χιόνι και ο πάγος είναι λιγότερο πιθανά. Επίσης, στις πόλεις είναι πιο πιθανό να καθαρίζουν τους δρόμους, οπότε λιγότερο χιόνι θα καλύπτει τις διαδρομές σας. Σε κάθε περίπτωση ελέγξτε τον καιρό. Αν προβλέπονται έντονες καιρικές συνθήκες, επιλέξτε χειμερινά ελαστικά. Εάν οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από το μηδέν και οδηγείτε μόνο σε ελαφρύ χιόνι, μπορείτε να επιλέξετε ελαστικά όλων των εποχών.

Οι έξυπνοι οδηγοί εξοικονομούν χρήματα

Όταν τα παραπάνω σημεία είναι ξεκάθαρα και η εναλλαγή τύπου ελαστικών έχει νόημα, ενδέχεται η τελική επιλογή να εξαρτάται από το πόσα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. Με τα ελαστικά όλων των εποχών θα εξοικονομήσετε κόστος αποθήκευσης και αλλαγής ελαστικών. Επίσης, δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε δύο σετ ελαστικών. Τα ελαστικά όλων των εποχών είναι πιο ακριβά από ένα σετ εποχιακών ελαστικών, αλλά χρειάζεστε μόνο ένα σετ αντί για δύο. Αλλά θα πρέπει να τα αντικαθιστάτε πιο συχνά.

Η ύπαρξη δύο σετ ελαστικών δίνει το πλεονέκτημα της εξαιρετικής απόδοσης και χειρισμού σε όλες τις συνθήκες. Όπως είπαμε και πριν, εξαρτάται από εσάς τι βαραίνει περισσότερο στην τελική σας απόφαση για ελαστικά όλων των εποχών ή για χειμερινά ελαστικά.

Ελαστικά για όλες τις εποχές ή χειμερινά:

Οι καθοριστικοί παράγοντες με μια ματιά

  • Κράτημα: Τα ελαστικά για όλες τις εποχές έχουν μικρότερη πρόσφυση στο χιόνι και τον πάγο από τα χειμερινά ελαστικά αυτοκινήτων
  • Ανθεκτικότητα: Λόγω της πιο σκληρής σύνθεσης, τα ελαστικά όλων των εποχών διαρκούν περισσότερο σε σχέση με τα χειμερινά ελαστικά, αν και επειδή οδηγούνται όλο το χρόνο, πρέπει να αντικαθίστανται πιο συχνά.
  • Θόρυβος κύλισης: Επίσης λόγω της σκληρότερης σύνθεσης, τα ελαστικά όλων των εποχών δεν είναι τόσο δυνατά όσο τα χειμερινά ελαστικά.
  • Θερμοκρασία περιβάλλοντος: Σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα ελαστικά όλων των εποχών σκληραίνουν πιο γρήγορα από τα χειμερινά ελαστικά, τα χειμερινά ελαστικά μαλακώνουν στους 7,0 °C και άνω.
  • Καιρικές συνθήκες: Τα χειμερινά ελαστικά είναι πιο κατάλληλα για συνθήκες χιονιού και παγετού, ενώ τα ελαστικά όλων των εποχών μπορούν να διαχειριστούν το ελαφρύ χιόνι μαζί με τις καλοκαιρινές συνθήκες.
  • Απόδοση φρεναρίσματος: Στο χιόνι και τον πάγο, τα ελαστικά αυτοκινήτων παντός καιρού έχουν μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος από τα χειμερινά ελαστικά. Ωστόσο, σε καλοκαιρινές συνθήκες, είναι σαφώς ανώτερα από τα χειμερινά ελαστικά – τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο.
  • Νομοθεσία: Ορισμένες χώρες έχουν ορίσει τα χειμερινά ελαστικά ως υποχρεωτικά. άλλοι τα έχουν κάνει υποχρεωτικά.
  • Κόστος: Έχοντας μόνο ένα σετ ελαστικών, εξοικονομείτε κόστος αποθήκευσης και κόστος αλλαγής ελαστικού. Από την άλλη πλευρά, λόγω της χρήσης τους όλο το χρόνο, θα πρέπει να τα αντικαθιστάτε πιο συχνά.
  • Χρόνος: Με τα ελαστικά όλων των εποχών, εξοικονομείτε χρόνο αλλαγής ελαστικού.

Είμαστε στη διάθεσή σας! 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Click to access the login or register cheese
Kalogritsas Ελαστικά Newsletter
...για νέα και αποκλειστικές προσφορές!

ΕΓΓΡΑΦΗ 
Θα σας ζητηθεί επιβεβαίωση σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ.
close-link
Είδατε κάτι που σας ενδιαφέρει; Ζητήστε μας προσφορά!

Ελαστικά με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Χωρίς ΚΑΜΙΑ δέσμευση...
Κάντε κλικ και συμπληρώστε τη φόρμα
Γιατί όχι; ΘΕΛΩ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!
close-link