Ευθυγράμμιση τροχών - Ελαστικά Καλογρίτσας

Ευθυγράμμιση τροχών

Ευθυγράμμιση τροχών: Πότε τη χρειάζεστε πραγματικά;

Η ευθυγράμμιση τροχών διασφαλίζει ότι τα ελαστικά σας “ακουμπούν” στο δρόμο με τη σωστή γωνία, οι τροχοί σας δείχνουν ευθεία και τα ελαστικά σας είναι κεντραρισμένα. Ρυθμίζει τις γωνίες των τροχών του οχήματός σας στις προδιαγραφές του κατασκευαστή για την βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου, την κατάλληλη επαφή με το οδόστρωμα, την ομαλή κι άνετη οδήγηση και -τέλος- την μέγιστη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια κακής ευθυγράμμισης είναι το “τράβηγμα” προς τη μία πλευρά ενώ οδηγείτε, την ασυνήθιστη φθορά των ελαστικών και το τιμόνι που είναι εκτός “κέντρου”, παρόλο που οι τροχοί είναι κεντραρισμένοι. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προέρχονται και από άλλες αιτίες και πρέπει να γίνει η κατάλληλη διάγνωση από τεχνικούς.

Το τράβηγμα του τιμονιού μπορεί να προκληθεί από τις συνθήκες του οδοστρώματος. Εάν η άσφαλτος έχει αυλακώσεις  ίσως αισθανθείτε έλξη καθώς τα ελαστικά θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν την πορεία των αυλακώσεων. Αν ο δρόμος είναι αισθητά ψηλότερος στο κέντρο, το όχημά σας μπορεί να κινηθεί προς τα δεξιά προσπαθώντας να βρεθεί σε επίπεδη επιφάνεια.

Η ροπή στρέψης είναι η δύναμη που δημιουργείται κατά την επιτάχυνση, εξαιτίας της διαφοράς στην ισχύ που εφαρμόζεται στους τροχούς. “Τράβηγμα” προς μία πλευρά, μόνο κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος, πιθανόν να προέρχεται από πρόβλημα στις δαγκάνες των φρένων σε έναν από τους τροχούς. “Ελαττωματικό ελαστικό” και “πρόβλημα στην περιστροφή” των τροχών μπορεί να είναι άλλες δύο αιτίες τραβήγματος του τιμονιού που δεν οφείλονται σε κακή ευθυγράμμιση τροχών. Επίσης, εάν το τιμόνι σας τραβάει προς τη μία κατεύθυνση και μετά προς την άλλη, αυτό δεν οφείλεται στην ευθυγράμμιση, αλλά μπορεί να φταίει μια λυγισμένη ή φθαρμένη ανάρτηση και άλλα μέρη των συστημάτων πέδησης ή ελέγχου.

Η ασυνήθιστη φθορά των ελαστικών μπορεί να οφείλεται, επίσης, σε φθαρμένα στηρίγματα, δακτυλίους ή ελατήρια ή σε βαριά φορτία (όλα αυτά μπορούν επίσης να βγάλουν το όχημα εκτός ευθυγράμμισης). Η άνιση φθορά μπορεί επίσης να προκληθεί από την οδήγηση σε υπερβολικά φουσκωμένα ή ξεφούσκωτα ελαστικά, όπως και σε έλλειψη ζυγοστάθμισης.

Ένα τιμόνι που δεν κεντράρει μαζί με τους τροχούς μπορεί να προκληθεί από φθαρμένα μέρη του συστήματος διεύθυνσης ή της ανάρτησης. Μια απλή ευθυγράμμιση δεν θα διορθώσει τη βασική αιτία του προβλήματος.

Τέλος, ένα ακόμα σημείο που μπορεί να σας μπερδέψει είναι οι κραδασμοί που προέρχονται από κακή ζυγοστάθμιση και όχι ευθυγράμμιση.

Bridgestone ελαστικά Καλογρίτσας

Ευθυγράμμιση τροχών: Πότε συστήνουμε να γίνεται

Η ευθυγράμμιση τροχών είναι σημαντική όταν:

 • Τοποθετείτε νέα ελαστικά
 • “Χαμηλώνετε” ή “ψηλώνετε” το όχημά σας
 • Τα εξαρτήματα ανάρτησης που επηρεάζουν τις γωνίες ελαστικών αντικαθίστανται ή ρυθμίζονται
 • Είχατε ένα δυνατό ή “σκληρό” κτύπημα σε κράσπεδο ή με αντικείμενα που βρέθηκαν πάνω στο δρόμο
 • Έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία ευθυγράμμιση

Στο Car Group Kalogritsas πραγματοποιούμε ευθυγράμμιση μετά από κάθε εγκατάσταση νέων ελαστικών επειδή θέλουμε να πετύχετε τη μέγιστη διάρκεια στη ζωή του πέλματος των ελαστικών. Επίσης, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οποιοδήποτε ελάττωμα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγύησης είναι ζήτημα κατασκευής και όχι φθορά που θα μπορούσε να αποφευχθεί με απλή συντήρηση του οχήματος.

Η “ανύψωση” ή το “χαμήλωμα” ενός οχήματος θα επηρεάσει τις γωνίες Toe, Camper και Caster. Το ίδιο συμβαίνει όταν επισκευαστούν ή αντικατασταθούν εξαρτήματα ανάρτησης ή του “συστήματος διεύθυνσης”, όπως αντηρίδες, αμορτισέρ, αρθρώσεις, ράβδοι σύνδεσης, δακτύλιοι ή βραχίονες. Αν ένα από αυτά τα εξαρτήματα έχει υποστεί ζημιά, είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί η ευθυγράμμιση τροχών του οχήματός σας. Αυτά πρέπει να διορθωθούν πριν ευθυγραμμιστεί το όχημά σας, ειδάλλως το πρόβλημα θα επανέλθει πολύ σύντομα.

Ευθυγράμμιση τροχών - Ελαστικά Καλογρίτσας
Ευθυγράμμιση τροχών - Ελαστικά Καλογρίτσας
Ευθυγράμμιση τροχών - Ελαστικά Καλογρίτσας

Οι έλεγχοι ευθυγράμμισης συνιστώνται πάντοτε μετά από οποιεσδήποτε δυνατό κτύπημα του αυτοκινήτου σε σαμαράκια, σε κράσπεδα, σε μεγάλες λακκούβες, σε ζώο ή οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την σωστή ευθυγράμμιση τροχών.

Επίσης, μία ή δύο φορές το χρόνο να πραγματοποιείτε προληπτικούς ελέγχους όταν ταξιδεύετε σε “κακούς δρόμους”. Οι τακτικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί επειδή η ανάγκη για ευθυγράμμιση δεν είναι πάντοτε προφανής. Η λανθασμένη γωνία του τροχού μπορεί να περάσει απαρατήρητη όπως και η πάνω από το κανονικό φθορά του ελαστικού στο χρόνο. Τα αυτοκίνητα συνήθως βγαίνουν από την ευθυγράμμιση σταδιακά, οπότε είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε πόσο επηρεάζει την οδηγική ευκολία, την κατανάλωση καυσίμου ή τη φθορά των ελαστικών μέχρι να διορθωθεί.

Share this post

Comments (2)

 • Πελάτης Reply

  Πότε μπορώ να έρθω για ευθυγράμμιση;

  18 Αυγούστου 2018 at 11:57 πμ
  • Car Group Kalogritsas Reply

   Από τη Δευτέρα είμαστε πάλι ανοικτά. Το ωράριό μας μπορείτε να το δείτε στο site μας. Για καλύτερη εξυπηρέτηση, σας προτείνουμε να πάρετε τηλέφωνο για να κλείσετε ραντεβού.

   18 Αυγούστου 2018 at 4:00 μμ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Click to access the login or register cheese
Kalogritsas Ελαστικά Newsletter
...για νέα και αποκλειστικές προσφορές!

ΕΓΓΡΑΦΗ 
Θα σας ζητηθεί επιβεβαίωση σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ.
close-link
Είδατε κάτι που σας ενδιαφέρει; Ζητήστε μας προσφορά!

Ελαστικά με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Χωρίς ΚΑΜΙΑ δέσμευση...
Κάντε κλικ και συμπληρώστε τη φόρμα
Γιατί όχι; ΘΕΛΩ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!
close-link