Προστασία αυτοκινήτου από τον καύσωνα

Προστασία αυτοκινήτου από τον καύσωνα

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει θάλασσα και ήλιος, άρα ζέστη… πολλή ζέστη! Εμείς προστατευόμαστε κάτω από μία ομπρέλα, βάζοντας αντηλιακό και πίνοντας υγρά. Τί κάνετε όμως για το αυτοκίνητό σας; Διότι και αυτό υποφέρει. 

Αρχικά, αυτό που θα πρέπει να ελέγξει ο υποψήφιος αγοραστής είναι η εγκυρότητα των εγγράφων του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ) και να επιβεβαιώσει ότι συμπίπτουν με τον αριθμό πλαισίου του οχήματος. Επίσης, τα έγγραφα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην εξακρίβωση των πραγματικών χιλιομέτρων που έχει διανύσει το όχημα. Καλό είναι, εφόσον υπάρχουν τα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου του ΚΤΕΟ, να γίνει μια σύγκριση του ιστορικού με όσα έχουν καταγραφεί στο βιβλίο συντήρησης για να φανεί εάν υπάρχει συμφωνία με τις ενδείξεις του χιλιομετρητή. Καλή ένδειξη για την ποιότητα ενός οχήματος αποτελεί ένα τακτικά συμπληρωμένο βιβλίο συντήρησης που συνοδεύεται από αντίστοιχα παραστατικά από αξιόπιστα συνεργεία αυτοκινήτων. 

Η πιο απλή λύση είναι να μην το βγάζετε στον ήλιο. Ακούγετε κουτό, αλλά αν πραγματικά μπορείτε να κυκλοφορήσετε ώρες που δεν έχει τόσο έντονη ζέστη, καλό είναι να το σκεφτείτε. 

Όσο το αυτοκίνητο παραμένει σταθμευμένο καλό είναι να παραμένει σε σκιερό μέρος. Στεγασμένο χώρο στάθμευσης (parkingδεν διαθέτουμε όλοι. Οπότε συνιστούμε να διαλέξετε σημεία που θα έχουν σκιά, τουλάχιστον τις «δύσκολες» ώρες από το μεσημέρι και μετά. 

Όπου δεν υπάρχει σκιά, χρησιμοποιήστε σκίαστρο για το παρμπρίζ. Προτιμήστε ειδικά τα ειδικά προστατευτικά καλύμματα που τοποθετούνται στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου και κρατούν τις ακτίνες του ήλιου έξω από αυτό. Αν δεν έχετε σκίαστρο, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε μία πετσέτα για να προστατέψετε τα πλαστικά ή δερμάτινα τμήματα του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Υπάρχει και η επιλογή των αντηλιακών μεμβρανών. 

Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και ο εξαερισμός του αυτοκινήτου. Μία καλή λύση είναι να αφήνουμε τα παράθυρα λίγα εκατοστά κατεβασμένα για να επιτρέπουμε στον αέρα να κυκλοφορεί, να ανανεώνεται και να δροσίζει το εσωτερικό. Ωστόσο, μην περιμένετε θαύματα. Το αυτοκίνητό σας θα είναι πάντα πιο ζεστό από το περιβάλλον. 

Μην ξεχνάτε το «αντηλιακό» του αυτοκινήτου σας. Μην του βάλετε αυτό που βάζετε και στην/στον σύζυγό σας! Υπάρχουν ειδικά κεριά που προστατεύουν το εξωτερικό από την επίδραση του ήλιου και άλλων καιρικών συνθηκών. Συνήθως περνάμε κερί δύο φορές το χρόνο (μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο).  

Έλεγχος υγρών

Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο ρόλος των υγρών, όπως τα λάδια κινητήρα, το νερό του ψυγείου, τα υγρά φρένων καθώς, το υγρό του υδραυλικού τιμονιού, κλπ, είναι να βελτιστοποιούν τη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων είτε απάγοντας θερμότητα, μειώνοντας τις τριβές ή υποβοηθώντας τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Η «απόδοση» των υγρών αυτών μεταβάλλεται με τη θερμοκρασία. Οπότε σε ακραίες συνθήκες πρέπει πάντα να ελέγχουμε την κατάστασή τους. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα υγρά της μπαταρίας, καθώς μείωση της στάθμης των υγρών της μπορεί να την αποδυναμώσουν και να μην έχει την απαραίτητη ισχύ να εκκινήσει τον κινητήρα. Ο έλεγχος, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να γίνεται από κάποιον επαγγελματία έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι γίνεται σωστά. 

Μην περιοριστείτε εκεί, το λάδι του κινητήρα μπορεί να χρειαστεί συμπλήρωμα. Ελέγξτε με τη στάθμη με τον δείκτη που υπάρχει στον κινητήρα, αλλά παρατηρείτε και την ένδειξη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Σπάνια η θερμοκρασία θα ανέβει τόσο απότομα που δεν θα προλάβει να εμφανιστεί στα «όργανα του αυτοκινήτου». Συνήθως γίνεται σταδιακά και έχετε το χρόνο να επέμβετε. 

Έλεγχος κλιματισμού

Η χρήση του κλιματιστικού δεν προστατεύει ακριβώς το αυτοκίνητο, αν και η πτώση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό θα βοηθήσει πλαστικά και δερμάτινα να διατηρηθούν σε καλύτερη κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι κάνει πιο ευχάριστη τη χρήση του για εμάς. Οπότε, επιδιώξτε έλεγχο από επαγγελματία που με τα κατάλληλα μηχανήματαεφόσον θα απαιτηθεί, θα αναπληρώσει το φρέον ή το υγρό του κλιματιστικού και θα καταπολεμήσει τυχόν κακοσμία και βακτηρίδια. Δείτε αναλυτικά τις υπηρεσίες μας στο https://cargroupkalogritsas.gr/syntirisi-klimatistikoy-aytokinitoy/. 

Έλεγχος ελαστικών

Ο ήλιος και η ζέστη δεν τα πάνε καλά με τα ελαστικά. Αλλάζει η συμπεριφορά τους, φθείρονται περισσότερο και χάνουν ευκολότερα αέρα. Εκτός από οπτικό έλεγχο, ελέγξτε την πίεσή τους σε κάποιο βενζινάδικο. Αν έχετε αμφιβολίες για την κατάστασή τους ζητήστε την συμβουλή ειδικού. 

Είμαστε στη διάθεσή σας! 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Click to access the login or register cheese
Kalogritsas Ελαστικά Newsletter
...για νέα και αποκλειστικές προσφορές!

ΕΓΓΡΑΦΗ 
Θα σας ζητηθεί επιβεβαίωση σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ.
close-link
Είδατε κάτι που σας ενδιαφέρει; Ζητήστε μας προσφορά!

Ελαστικά με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Χωρίς ΚΑΜΙΑ δέσμευση...
Κάντε κλικ και συμπληρώστε τη φόρμα
Γιατί όχι; ΘΕΛΩ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!
close-link