Τι είναι ο Χειμερινός Δείκτης Φθοράς Πέλματος (TWI’s);

Τι είναι ο Χειμερινός Δείκτης Φθοράς Πέλματος (TWI’s);

Δείκτης Φθοράς Πέλματος είναι ο Ελληνικός όρος του αντίστοιχου Αγγλικού “Tread Wear Indicator”. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από την ονομασία του, πρόκειται για δείκτη που καταδεικνύει πόσο φθαρμένα είναι τα ελαστικά μας και αν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για ασφαλή μετακίνηση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες δεικτών:

  • Οι “Δείκτες Φθοράς Πέλματος”΄
  • Θερινός Δείκτης Φθοράς Πέλματος, τον οποίο θα παρουσιάσουμε σε άλλο άρθρο, και
  • Ο Χειμερινός Δείκτης Φθοράς Πέλματος

Οι “Δείκτες Φθοράς Πέλματος” είναι ανυψωμένα σημεία μέσα στις κύριες διαμήκεις αυλακώσεις του πέλματος του ελαστικού. Αυτοί οι δείκτες φτάνουν στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο πέλμα όταν το βάθος της αυλάκωσης θα μειωθεί περίπου στο 1,6mm, λόγω της φθοράς του ελαστικού. Πολλές εταιρείες, όπως η Continental και η Bridgestone, αναγνωρίζουν ότι τα 1,6 mm είναι το πιο ευρέως αποδεκτό πρότυπο ελάχιστου βάθους πέλματος στο οποίο τα ελαστικά πρέπει να αντικαθίστανται.

Ουσιαστικά, κάτω από τα 1,6 mm το ελαστικό πλέον χάνει κάθε δυνατότητα να διαχειριστεί σημαντικές ποσότητες νερού στο οδόστρωμα και χάνει την πρόσφυσή του. Για αυτό το λόγο, αυτό το πρότυπο έχει υιοθετηθεί και νομικά ως το ελάχιστο αποδεκτό από πολλές εθνικές αρχές μεταφοράς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Χειμερινός Δείκτης Φθοράς Πέλματος (TWI’s)
Ωστόσο, πολλές εταιρείες προτείνουν την αντικατάσταση των ελαστικών πριν η φθορά μειώσει το βάθος του πέλματος στα 1,6 mm. Για παράδειγμα, η Continental προτείνει την αντικατάσταση των θερινών ελαστικών όταν το βάθος φτάσει στα 3 mm και τα 4 mm για τα χειμερινά ελαστικά.

Έτσι, στα χειμερινά ελαστικά έχει τοποθετηθεί ο Χειμερινός Δείκτης Φθοράς Πέλματος που δείχνει ότι το βάθος του πέλματος μειώθηκε περίπου στα 4 mm. Αυτό, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Continental Reifen Deutschland GmbH, συνεπάγεται αύξηση της απόστασης φρεναρίσματος σε χιονισμένο δρόμο -σχεδόν- 50%, όταν το όχημα κινείται με 50 Χλμ ανά ώρα. Καθώς κάτω από τα 4 mm πέλματος η απόσταση φρενααρίσματος αυξάνεται δραστικά, αυτό το όριο θεωρείται ότι προσφέρει το βέλτιστο λόγο κόστους προς απόδοση ελαστικού.

Εάν πρέπει να αλλάξετε ελαστικά ή αν έχετε αμφιβολία για την κατάστασή τους, μην παραμελήσετε την ασφάλειά σας. Ελάτε στο συνεργείο μας, και αφού κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους και θα βρούμε την καταλληλότερη λύση για τις ανάγκες σας και τον προϋπολογισμό σας.
Car Group Kalogritsas: Είμαστε εδώ για εσάς!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


Click to access the login or register cheese
Kalogritsas Ελαστικά Newsletter
...για νέα και αποκλειστικές προσφορές!

ΕΓΓΡΑΦΗ 
Θα σας ζητηθεί επιβεβαίωση σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ.
close-link
Είδατε κάτι που σας ενδιαφέρει; Ζητήστε μας προσφορά!

Ελαστικά με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Χωρίς ΚΑΜΙΑ δέσμευση...
Κάντε κλικ και συμπληρώστε τη φόρμα
Γιατί όχι; ΘΕΛΩ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!
close-link